سفرنامه

غذای تایلندی با چاشنی گدازه های آتشین (در سفر دوچرخه سواری)

توسط محمدمهدی خاکبان

مجله دوچرخه و طبیعت

این یادداشت بخشی از گزارش سفر با دوچرخه به کشور پادشاهی تایلند است. که در آن به تجربه غذاهای این کشور پرداخته شده است.

نوشتن درباره­ی غذاهای تایلندی به­ هیچ­ عنوان کار آسانی نیست چرا که هر بار تصمیم گرفته ­ام درباره­ ی غذاهای آتشین این سرزمین بنویسم، به محض یادآوریِ تصاویر آن، احساس گرسنگی عمیقی به سراغم آمده و مجبور شده ­ام بروم سراغ یخچال و یا تلفن را بردارم و غذایی گرم سفارش بدهم. البته واضح است که نتیجه­ ی هیچ­کدام از­ این دو راه به گردِ پای غذاهای تایلندی هم نرسیده است! این­بار هم پس از کلنجار رفتن با خودم تصمیم­ گرفتم نوشتنِ گزارشِ غذاهای این سرزمین را برای مجله ­ی­ دوچرخه شروع کنم.

در این یادداشت سعی می­کنم غذاهای اصلی(کلاسیک) و شناخته شده­ی تایلندی را معرفی کنم اما پیش از آن خالی از لطف نیست که نگاهی به رژیم غذایی مردم تایلند داشته باشیم. شاید مهم­ترین مؤلفه­ در بیان تفاوت رژیم غذایی مردم تایلند با ایران، استفاده بسیار از محصولات دریایی و سپس تندیِ بی­حد و مرز غذاهایشان باشد. تندی که ما را به یاد گدازه­های آتشین یک آتشفشان می­­اندازد. تندی خوراکِ تایلندی­ها یک تندی معمولی نیست چرا که در آن­جا غذاها در بیشتر موارد زیرِ حجم زیادی از فلفل پنهان هستند و اگر هم نباشند با یک چاشنی بسیار تند همراهی می­شوند. بنابراین اگر آمادگی صرف غذای تند را ندارید بهتر است قبل از سفارش این موضوع را عنوان کنید. این نکته را به یاد داشته باشید که اگر فراموش کنید و حرفی از تندی غذایتان نزنید نباید انتظار داشته باشید که بتوانید به آن لب بزنید! البته موضوعِ تندی غذا در رستوران­های مدرن و یا مکان­های توریستی کم­رنگ­تر است، اما شما همیشه جوانب احتیاط را رعایت کنید.

عمده­ ی غذاهای تایلند دریایی هستند و به­ صورت آب­­پز و یا بخارپز طبخ می­شوند. اگر عاشق غذاهای دریایی نیستید بهتر است از غذاهای دیگر  استفاده کنید و در اکثر شهرها به راحتی می توانید مجموعه ای از رستوارن های بین المللی را پیدا کنید و هر غذایی که تمایل دارید را از فهرستِ غذاها انتخاب کنید چرا که خوردن غذاهای دریایی برای آن دسته از مسافرانی که آشنایی چندانی با آن ندارند کار خیلی آسانی نیست. در مقابل، غذاهای دریایی سرخ شده می تواند گزینه متعادل تری باشد.

 ما در این سفر همه­ ی گونه­ های غذا را در تایلند تجربه کردیم و نه از صرف غذا در رستوران­های مجلل گذشتیم و نه بی­خیالِ کافه­ های بازار شدیم و نه از غذاهای خیابانی دست کشیدیم. برای همین به شما پیشنهاد می­دهیم تمامی آن­ها را تجربه کنید و از آن لذت ببرید.

ترکمن‌صحرا، دشت مه‌زده

تایلندی­ ها اعتقاد دارند که در هر غذا باید طعم­ های مختلفی نظیر شوری، ترشی، شیرینی و تندی احساس شود و به همین دلیل است که از روش­های گوناگون و مواد طبیعی متنوعی در پخت غذا بهره می­گیرند تا به هدفشان برسند.

معرفی غذاها:


نودل سرخ شده به سبک تایلندی (Pad Thai)

غذای تایلندی Pad Thai

برای تهیه­ ی این غذا که در لیست غذاهای بین­ المللی قرار دارد ابتدا حدود دویست تا سیصد گرم نودل را می­پزند و در ادامه به مدت چند دقیقه همراه با پیاز و تخم­ مرغ تفت می­دهند. این نودل به دلیل ترکیبی که با شکر، سس ­ماهی، پودرِکاری، دانه­ های بادام­زمینی و سایر افزودنی­ها دارد طعم متفاوتی را به شما ارائه می­دهد. همچنین شایان ذکر است که یکی از مواد اصلی و ضروری در طبخ این غذای متفاوت و خوشمزه «میگو» است که طرفداران زیادی دارد.


سام­تام (Som Tum)

غذای تایلندی Som Tum

سالادی تند و ترد که آوازه­اش در سراسر دنیا پیچیده است. سام­تام سالادی مقوی است که به راحتی می­توانید آن را به عنوان وعده­ی اصلی میل کنید. در واقع وجود میگو، خرچنگ و بادام زمینی در این سالاد طعمی متفاوت به آن بخشیده و به غنای آن افزوده است. وجود انواع چاشنی­های طعم­دار شده در این سالاد باعث می­شود تا با خوردن اندکی از آن، دنیایی از طعم­ها را هم­زمان تجربه کنید. در این سالاد هم مانند اکثر سالادهای دنیا انواع سبزیجات تازه و سالم نظیر لوبیا­سبز، سیر، هویج، برگ­های کلم، انبه­ ی هندی و گوجه به کار رفته است.

این سالاد را می­توانید با خیال راحت میل کنید فقط دقت داشته باشید که از خوردن تکه­ های فلفل­ سبزِ تند و آتشینِ موجود در این سالاد پرهیز کنید!


مرغ سبز کاری (Gaeng Keow Wan Kai)

غذای تایلندی Gaeng Keow Wan Kai

مرغ، سس ماهی، شیر نارگیل با هم ترکیب شده و آن­قدر روی حرارت می­مانند تا مرغ، نرم و پخته شود. سپس مرغ را از محتوای درحال جوش جدا کرده تا شیر نارگیل کاملاً غلیظ شود، پس از این­که شیر نارگیل به غلظت مطلوب رسید نوبت به اضافه کردن خمیرکاری می­رسد. در مرحله ­ی آخر، مرغ جدا شده مجدداً به سس اضافه می­شود و پس از کمی ماندن در آن، ریحان، برگ­های لیمو، نخود و فلفل را به غذا اضافه می­کنند.


تام­یام­گونگ (tom yum goong)

غذای تایلندی Tom Yum Goong

مگر می­شود طرفدار سوپ و غذای دریایی باشید و به سراغ این غذا نروید؟!

تام­یام­گونگ یک غذای اصیل تایلندی است و سرشار از عطرها و طعم ­های ناب این کشور است! در واقع این غذا نوعی سوپِ میگوی تند است و با وجود ادویه­ هایی چون موسیر، فلفل، سبزیجاتِ ­خشک، سنبلِ هندی، کوشنه و … طعمی بی­نظیر و دوست­داشتنی پیدا کرده است. میگو و قارچ دو ماده ­ی اصلی این غذا را شامل می­شوند که با سس مخصوص ماهی، ترکیبِ دلچسبی را ایجاد کرده ­اند. اگر شیفته­ ی تجربه­ های غذایی جدید هستید کافی است  فقط یک قاشق از این غذا را امتحان کنید تا تفاوت غذاهای خوش عطر و تندِ تایلندی را با دیگر کشورها به خوبی احساس کنید.

پیمایشی در البرز شرقی

تام­خا­گای (Tom kha gai)

غذای تایلندی Tom kha gai

ترکیبِ مرغ، شیر نارگیل و انواع طعم دهنده­ ها مزه­ای منحصربه­ فرد برای این غذا به ارمغان آورده است که احتمالش کم است تا به حال مشابه آن را امتحان کرده باشید! علتِ تفاوت طعمِ اصلی این غذا به ساقه ­ی سنبل­ هندی به کار رفته در آن برمی­گردد که با قرار گرفتن در کنار موسیر، کوشنه و فلفل­های تند به غذایی خوشمزه برای مردم تایلند تبدیل شده است. با اینکه این سوپ به­ سرعت آماده می­شود اما ترکیب طعم­های آن باید کاملاً ماهرانه و با حوصله انجام شود. همچنین برای تبدیل شدن تام­خاگای به یک غذای دریایی، جای مرغ و میگو را با هم عوض می­کنند.

رنگ این غذا از آنچه در تصویر ثبت شده است روشن­تر است و اگر طعم تند را برای غذا نمی­پسندید در انتخاب آن احتیاط کنید!


یان نوا (Yam Nua)

غذای تایلندی Yam nua

یام­­نوا یکی از معدود غذاهای تایلندی است که با مزاج ما ایرانی­ها سازگار است. یام­نوا در تایلند به عنوان سالاد شناخته می­شود اما در واقع یک خوراک­ گوشت کامل و تمام­­ عیار است.

این غذا از گوشت­ گاو تهیه می­شود و برای طبخ آن، گوشت را با فلفل طعم ­دار می­کنند به صورتی که گوشت، به خوبی ترد و نرم ­شود. درکنار ورقه­ های گوشتِ به کار رفته در این غذا، سیب زمینی­ های کوچکِ پخته شده­ ای با طعم شیرین نیز وجود دارد که ترکیب آن با گوشت گاو، طعمی دلچسب ایجاد می­کند.

پیاز، نعنا، لیمو و فلفل خرد شده از دیگر مواد تشکیل دهنده یام­نوا هستند. با توجه به تنوع مزه­ها در این غذا پیشنهاد ما به شما برای خوردن یک غذای تایلندی که باب میل­تان باشد یام­نوا است.


پدخائو (kao pad)

غذای تایلندی Khao pad

اگر از غذاهای­ دریایی تایلند خسته شده­اید و دوست دارید طعمی جدید را امتحان کنید ما پدخائو را به شما پیشنهاد می­کنیم. این غذا از برنج پخته و سرخ شده تهیه می­شود.

از دیگر مواد تشکیل دهنده­ ی پدخائو می­توان به پیاز، مرغ یا خرچنگ و میگو، تخم­ مرغ و دانه ­ی چند گیاه مخصوص اشاره کرد. این غذا یکی از معروفترین غذاهایی است که به استفاده در وعده ­ی ناهار مشهور است.

دامنه های کرکس

برای خوش طعم­تر شدن پدخائو از ریحان، سبزیجات و صد البته فلفل استفاده می­شود. در تایلند از هر قشری (فقیر تا متمول) همه پدخائو را درست کرده و میل می­کنند.

تندی این غذا نسبت به دیگر خوراکی­های تایلندی کم­تر است، به همین دلیل فلفل ­های خورد شده ای را در کنار غذا سِرو می­کنند تا عاشقانِ تندی از خوردن آن لذت بیشتری ببرند.


غذاهای خیابانی

غذاهای خیابانی تایلند Thai Street Foods

برای اینکه با غذاهای محلی تایلند آشنا شوید، تنها رفتن به کافه و رستوران کافی نیست. تایلندی‌ها بیشتر در خیابان غذا می‌خورند و برای آشنایی بهتر با فرهنگ غذایی این کشور، باید در خیابان‌های آن قدم بزنید و با آنها همراه شوید. خیابان‌های تایلند بیشتر شبیه رستوران‌های فست‌فود هستند. غرفه ­های متعددی برای خرید میان­ وعده وجود دارند و بسیاری از فروشندگان برای پذیرایی از مشتریان خود میز و صندلی­های پلاستیکی ساده­ای تعبیه کرده­اند. فرهنگ غذاهای تایلندی پر از هیجان و جنب­وجوش­ های دسته جمعی است و یقیناً برای آن کسانی که از جسارت کافی برای تجربه­ی غذاهای جدید برخوردارند نتیجه­ ی جذابی در­ پی خواهد داشت. بنابراین در سفر خود به تایلند، در خیابان­ ها و بازارهای شبانه به دنبال این غذاهای خوشمزه باشید.


حشرات!

خوردن حشرات در تایلند Eating insects in Thailand

حقیقتاً ما غذاهای طبخ شده با حشرات را امتحان نکردیم اما تعداد زیادی از توریست­ ها بودند که آن را تجربه کرده بودند و اعتقاد داشتند تفاوت چندانی بین این غذاها و گوشتِ مرغ و گاوی که ما می­خوریم وجود ندارد و چه بسا حشرات از آن رو که پروتئین بیشتر و چربی کمتری دارند، مفیدترند!

به ما توصیه می­کردند که تجربه­ ی حشره­ خواری خود را با «لارو کرم­ ابریشم» آغاز کنیم. زیرا لاروها بافت نرمی دارند و در دهان شبیهِ صدف هستند و مزه­ ی آن‌ها همانند عدس است. اما اگر بخواهید در خوردن حشرات پیش بروید گزینه­­ های سوسک و عقرب سرخ شده هم در برابر شما قرار دارند! تجربه­ی آنها که سوسک را امتحان کرده ­اند می­گوید در دهان شبیه به پوست تخم‌مرغ است و مزه­ی خاصی هم ندارد.

در پایان باید بگویم که محتوای این گزارش تنها بخش کوچکی از تنوع غذاهای تایلندی را بررسی می­کند و به علت گوناگونی غذاها دراین کشور شما همیشه گزینه­ های متفاونی پیش­رو خواهید داشت. ناگفته نماند اگر غذاهای تایلندی با مزاجتان جور در نمی­آید می­توانید به مجموعه­ ی گسترده­ای از رستوران­ها و فست­فودهای ترکی، هندی، ایتالیایی و … رجوع کرده و غذای باب میل­تان را نوش جان کنید.

مجله دوچرخه و طبیعت
guest
آگاه شدن از پاسخ دیدگاه
0 سوالی دارید! بپرسید
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x