غذای تایلندی با چاشنی گدازه های آتشین (در سفر دوچرخه سواری)
این یادداشت بخشی از گزارش سفر با دوچرخه به کشور پادشاهی تایلند است. که در آن به تجربه غذاهای این کشور پرداخته شده است.
نوشتن دربارهی غذاهای تایلندی به هیچ عنوان کار آسانی نیست چرا که هر بار تصمیم گرفته ام درباره ی غذاهای آتشین این سرزمین بنویسم، به محض یادآوریِ تصاویر آن، احساس گرسنگی عمیقی به سراغم آمده و مجبور شده ام بروم سراغ یخچال و یا تلفن را بردارم و غذایی گرم سفارش بدهم. البته واضح است که نتیجه ی هیچکدام از این دو راه به گردِ پای غذاهای تایلندی هم نرسیده است! اینبار هم پس از کلنجار رفتن با خودم تصمیم گرفتم نوشتنِ گزارشِ غذاهای این سرزمین را برای مجله ی دوچرخه شروع کنم.
در این یادداشت سعی میکنم غذاهای اصلی(کلاسیک) و شناخته شدهی تایلندی را معرفی کنم اما پیش از آن خالی از لطف نیست که نگاهی به رژیم غذایی مردم تایلند داشته باشیم. شاید مهمترین مؤلفه در بیان تفاوت رژیم غذایی مردم تایلند با ایران، استفاده بسیار از محصولات دریایی و سپس تندیِ بیحد و مرز غذاهایشان باشد. تندی که ما را به یاد گدازههای آتشین یک آتشفشان میاندازد. تندی خوراکِ تایلندیها یک تندی معمولی نیست چرا که در آنجا غذاها در بیشتر موارد زیرِ حجم زیادی از فلفل پنهان هستند و اگر هم نباشند با یک چاشنی بسیار تند همراهی میشوند. بنابراین اگر آمادگی صرف غذای تند را ندارید بهتر است قبل از سفارش این موضوع را عنوان کنید. این نکته را به یاد داشته باشید که اگر فراموش کنید و حرفی از تندی غذایتان نزنید نباید انتظار داشته باشید که بتوانید به آن لب بزنید! البته موضوعِ تندی غذا در رستورانهای مدرن و یا مکانهای توریستی کمرنگتر است، اما شما همیشه جوانب احتیاط را رعایت کنید.
عمده ی غذاهای تایلند دریایی هستند و به صورت آبپز و یا بخارپز طبخ میشوند. اگر عاشق غذاهای دریایی نیستید بهتر است از غذاهای دیگر استفاده کنید و در اکثر شهرها به راحتی می توانید مجموعه ای از رستوارن های بین المللی را پیدا کنید و هر غذایی که تمایل دارید را از فهرستِ غذاها انتخاب کنید چرا که خوردن غذاهای دریایی برای آن دسته از مسافرانی که آشنایی چندانی با آن ندارند کار خیلی آسانی نیست. در مقابل، غذاهای دریایی سرخ شده می تواند گزینه متعادل تری باشد.
ما در این سفر همه ی گونه های غذا را در تایلند تجربه کردیم و نه از صرف غذا در رستورانهای مجلل گذشتیم و نه بیخیالِ کافه های بازار شدیم و نه از غذاهای خیابانی دست کشیدیم. برای همین به شما پیشنهاد میدهیم تمامی آنها را تجربه کنید و از آن لذت ببرید.
تایلندی ها اعتقاد دارند که در هر غذا باید طعم های مختلفی نظیر شوری، ترشی، شیرینی و تندی احساس شود و به همین دلیل است که از روشهای گوناگون و مواد طبیعی متنوعی در پخت غذا بهره میگیرند تا به هدفشان برسند.
معرفی غذاها:
نودل سرخ شده به سبک تایلندی (Pad Thai)
برای تهیه ی این غذا که در لیست غذاهای بین المللی قرار دارد ابتدا حدود دویست تا سیصد گرم نودل را میپزند و در ادامه به مدت چند دقیقه همراه با پیاز و تخم مرغ تفت میدهند. این نودل به دلیل ترکیبی که با شکر، سس ماهی، پودرِکاری، دانه های بادامزمینی و سایر افزودنیها دارد طعم متفاوتی را به شما ارائه میدهد. همچنین شایان ذکر است که یکی از مواد اصلی و ضروری در طبخ این غذای متفاوت و خوشمزه «میگو» است که طرفداران زیادی دارد.
سامتام (Som Tum)
سالادی تند و ترد که آوازهاش در سراسر دنیا پیچیده است. سامتام سالادی مقوی است که به راحتی میتوانید آن را به عنوان وعدهی اصلی میل کنید. در واقع وجود میگو، خرچنگ و بادام زمینی در این سالاد طعمی متفاوت به آن بخشیده و به غنای آن افزوده است. وجود انواع چاشنیهای طعمدار شده در این سالاد باعث میشود تا با خوردن اندکی از آن، دنیایی از طعمها را همزمان تجربه کنید. در این سالاد هم مانند اکثر سالادهای دنیا انواع سبزیجات تازه و سالم نظیر لوبیاسبز، سیر، هویج، برگهای کلم، انبه ی هندی و گوجه به کار رفته است.
این سالاد را میتوانید با خیال راحت میل کنید فقط دقت داشته باشید که از خوردن تکه های فلفل سبزِ تند و آتشینِ موجود در این سالاد پرهیز کنید!
مرغ سبز کاری (Gaeng Keow Wan Kai)
مرغ، سس ماهی، شیر نارگیل با هم ترکیب شده و آنقدر روی حرارت میمانند تا مرغ، نرم و پخته شود. سپس مرغ را از محتوای درحال جوش جدا کرده تا شیر نارگیل کاملاً غلیظ شود، پس از اینکه شیر نارگیل به غلظت مطلوب رسید نوبت به اضافه کردن خمیرکاری میرسد. در مرحله ی آخر، مرغ جدا شده مجدداً به سس اضافه میشود و پس از کمی ماندن در آن، ریحان، برگهای لیمو، نخود و فلفل را به غذا اضافه میکنند.
تامیامگونگ (tom yum goong)
مگر میشود طرفدار سوپ و غذای دریایی باشید و به سراغ این غذا نروید؟!
تامیامگونگ یک غذای اصیل تایلندی است و سرشار از عطرها و طعم های ناب این کشور است! در واقع این غذا نوعی سوپِ میگوی تند است و با وجود ادویه هایی چون موسیر، فلفل، سبزیجاتِ خشک، سنبلِ هندی، کوشنه و … طعمی بینظیر و دوستداشتنی پیدا کرده است. میگو و قارچ دو ماده ی اصلی این غذا را شامل میشوند که با سس مخصوص ماهی، ترکیبِ دلچسبی را ایجاد کرده اند. اگر شیفته ی تجربه های غذایی جدید هستید کافی است فقط یک قاشق از این غذا را امتحان کنید تا تفاوت غذاهای خوش عطر و تندِ تایلندی را با دیگر کشورها به خوبی احساس کنید.
تامخاگای (Tom kha gai)
ترکیبِ مرغ، شیر نارگیل و انواع طعم دهنده ها مزهای منحصربه فرد برای این غذا به ارمغان آورده است که احتمالش کم است تا به حال مشابه آن را امتحان کرده باشید! علتِ تفاوت طعمِ اصلی این غذا به ساقه ی سنبل هندی به کار رفته در آن برمیگردد که با قرار گرفتن در کنار موسیر، کوشنه و فلفلهای تند به غذایی خوشمزه برای مردم تایلند تبدیل شده است. با اینکه این سوپ به سرعت آماده میشود اما ترکیب طعمهای آن باید کاملاً ماهرانه و با حوصله انجام شود. همچنین برای تبدیل شدن تامخاگای به یک غذای دریایی، جای مرغ و میگو را با هم عوض میکنند.
رنگ این غذا از آنچه در تصویر ثبت شده است روشنتر است و اگر طعم تند را برای غذا نمیپسندید در انتخاب آن احتیاط کنید!
یان نوا (Yam Nua)
یامنوا یکی از معدود غذاهای تایلندی است که با مزاج ما ایرانیها سازگار است. یامنوا در تایلند به عنوان سالاد شناخته میشود اما در واقع یک خوراک گوشت کامل و تمام عیار است.
این غذا از گوشت گاو تهیه میشود و برای طبخ آن، گوشت را با فلفل طعم دار میکنند به صورتی که گوشت، به خوبی ترد و نرم شود. درکنار ورقه های گوشتِ به کار رفته در این غذا، سیب زمینی های کوچکِ پخته شده ای با طعم شیرین نیز وجود دارد که ترکیب آن با گوشت گاو، طعمی دلچسب ایجاد میکند.
پیاز، نعنا، لیمو و فلفل خرد شده از دیگر مواد تشکیل دهنده یامنوا هستند. با توجه به تنوع مزهها در این غذا پیشنهاد ما به شما برای خوردن یک غذای تایلندی که باب میلتان باشد یامنوا است.
پدخائو (kao pad)
اگر از غذاهای دریایی تایلند خسته شدهاید و دوست دارید طعمی جدید را امتحان کنید ما پدخائو را به شما پیشنهاد میکنیم. این غذا از برنج پخته و سرخ شده تهیه میشود.
از دیگر مواد تشکیل دهنده ی پدخائو میتوان به پیاز، مرغ یا خرچنگ و میگو، تخم مرغ و دانه ی چند گیاه مخصوص اشاره کرد. این غذا یکی از معروفترین غذاهایی است که به استفاده در وعده ی ناهار مشهور است.
برای خوش طعمتر شدن پدخائو از ریحان، سبزیجات و صد البته فلفل استفاده میشود. در تایلند از هر قشری (فقیر تا متمول) همه پدخائو را درست کرده و میل میکنند.
تندی این غذا نسبت به دیگر خوراکیهای تایلندی کمتر است، به همین دلیل فلفل های خورد شده ای را در کنار غذا سِرو میکنند تا عاشقانِ تندی از خوردن آن لذت بیشتری ببرند.
غذاهای خیابانی
برای اینکه با غذاهای محلی تایلند آشنا شوید، تنها رفتن به کافه و رستوران کافی نیست. تایلندیها بیشتر در خیابان غذا میخورند و برای آشنایی بهتر با فرهنگ غذایی این کشور، باید در خیابانهای آن قدم بزنید و با آنها همراه شوید. خیابانهای تایلند بیشتر شبیه رستورانهای فستفود هستند. غرفه های متعددی برای خرید میان وعده وجود دارند و بسیاری از فروشندگان برای پذیرایی از مشتریان خود میز و صندلیهای پلاستیکی سادهای تعبیه کردهاند. فرهنگ غذاهای تایلندی پر از هیجان و جنبوجوش های دسته جمعی است و یقیناً برای آن کسانی که از جسارت کافی برای تجربهی غذاهای جدید برخوردارند نتیجه ی جذابی در پی خواهد داشت. بنابراین در سفر خود به تایلند، در خیابان ها و بازارهای شبانه به دنبال این غذاهای خوشمزه باشید.
حشرات!
حقیقتاً ما غذاهای طبخ شده با حشرات را امتحان نکردیم اما تعداد زیادی از توریست ها بودند که آن را تجربه کرده بودند و اعتقاد داشتند تفاوت چندانی بین این غذاها و گوشتِ مرغ و گاوی که ما میخوریم وجود ندارد و چه بسا حشرات از آن رو که پروتئین بیشتر و چربی کمتری دارند، مفیدترند!
به ما توصیه میکردند که تجربه ی حشره خواری خود را با «لارو کرم ابریشم» آغاز کنیم. زیرا لاروها بافت نرمی دارند و در دهان شبیهِ صدف هستند و مزه ی آنها همانند عدس است. اما اگر بخواهید در خوردن حشرات پیش بروید گزینه های سوسک و عقرب سرخ شده هم در برابر شما قرار دارند! تجربهی آنها که سوسک را امتحان کرده اند میگوید در دهان شبیه به پوست تخممرغ است و مزهی خاصی هم ندارد.
در پایان باید بگویم که محتوای این گزارش تنها بخش کوچکی از تنوع غذاهای تایلندی را بررسی میکند و به علت گوناگونی غذاها دراین کشور شما همیشه گزینه های متفاونی پیشرو خواهید داشت. ناگفته نماند اگر غذاهای تایلندی با مزاجتان جور در نمیآید میتوانید به مجموعه ی گستردهای از رستورانها و فستفودهای ترکی، هندی، ایتالیایی و … رجوع کرده و غذای باب میلتان را نوش جان کنید.