تغذیه
همه چیز درباره پروتئینها
پروتئینها
واژه پروتئین از لغت یونانی پروتئوس به معنای اولین و مهمترین اقتباس شده است. ساختار پروتئینها از اسیدهای آمینه تشکیل شده است. در واقع پروتئینهای موجود در بدن انسان از ۲۰ نوع اسید آمینه مختلف ساخته شدهاند.
- اسیدهای آمینه به دو دسته ضروری و غیرضروری تقسیم میشوند.
- ۲۰ نوع اسید آمینه که ترکیبهای مختلف آن 30000 نوع پروتئین میسازند.
- پروتئینها حدود ۱۵ درصد کالری مورد نیاز روزانه را تأمین میکنند.
- مقدار پروتئین توصیه شده برای یک فرد بالغ سالم 8/0 گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز یا ۱۰ درصد از کل کالریهای مصرفی در روز میباشد (جدول 1-3)
ساختمان پروتئینها ← علاوه بر کربن، هیدروژن و اکسیژن← ۱۶ درصد نیتروژن (N) نیز در ساختمان خود دارند.
پروتئینها در؛
- ساختمان سلولی
- آنزیمها
- ژنها
- پروتئینهای انتقالدهنده 2O
- و پروتئینهای انقباضی ( اکتین، میوزین) وجود دارند، به همین خاطر به پروتئین ” اساس زندگی” میگویند .
تنها در دو جای بدن پروتئین نیست:
- ادرار
- صفرا
نیاز به پروتئین در مواقع زیر افزایش مییابد:
- رشد
- افزایش واکنشهای متابولیسمی
- بیماریهای عفونی
- سوختگیها
- التیام زخمها
نقش پروتئینها در بدن
- تأمین رشد و تهیه بافتهای جدید
برای تأمین رشد میزان اسیدهای آمینه موجود در سلول باید بیش از میزان پروتئین مورد نیاز برای حفظ حالت طبیعی اندامها باشد. اگر اسیدهای آمینه در سلول در دسترس نباشند، حجم پروتئین کل بدن کم و در نهایت وزن بدن کم میشود.
- ساختن ترکیبات ضروری و نگهداری بافتها:
ترکیباتی مثل ← هورمون انسولین، آدرنالین، تیروکسین
و هموگلوبین ← یک ماده پروتئینی در خون برای حمل 2O
جدول 1-3. درجهبندی منابع پروتئین روزمره
|
|
درجهبندی پروتئین | غذا |
100 | تخم مرغ |
70 | ماهی |
69 | گوشت گاو بدون چربی |
60 | شیر گاو |
56 | برنج سفید |
47 | سویا |
44 | دانه گندم سبوس دار |
43 | بادام کوهی |
34 | حبوبات خشک |
34 | سیبزمینی |